Zbirka starih psiholoških instrumenata – izložba fotografija

Zbirka starih psiholoških instrumenata – izložba fotografija

S. Dimitrijević

U organizaciji Laboratorije za eksperimentalnu psihologiju Banja Luka i Laboratorije za eksperimentalnu psihologiju Beograd, 13. novembra 2020. godine, na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Banjoj Luci, otvorena je izložba fotografija starih psiholoških instrumenata.

Instrumenti prikazani putem fotografija dio su Zbirke starih psiholoških instrumenata koja se nalazi u sastavu Laboratorije za eksperimentalnu psihologiju u Beogradu. Zbirka starih naučnih instrumenata sadrži oko 100 instrumenata s kraja XIX i početka XX vijeka.

Instrumenti su svojevremeno nabavljeni na inicijativu osnivača psihologije na našim prostorima prof. Borislava Stevanovića i namijenjeni su, prije svega, istraživanjima u oblasti psihologije.

Ova Zbirka, koju je osnovao akademik Aleksandar Kostić 80-ih godina prošlog vijeka, članica je Zajednice muzeja nauke i tehnike Srbije i spada među značajnije zbirke ove vrste u svijetu.

U Zbirci se nalaze instrumenti za mjerenje kognitivnih procesa (učenja i pamćenja); za kontrolisano generisanje kvantitativno i kvalitativno različitih vizuelnih, auditivnih, taktilnih i drugih vrsta draži; instrumenti za ispitivanje umora, manuelnih sposobnosti, spretnosti itd; instrumenti opšte namjene i pomoćni instrumenti (na primjer, reakcioni tasteri, štoperice, metronomi itd).

Pored instrumenata, u zbirci se nalaze i testovi za ispitivanje sposobnosti, koji su od početka prošlog vijeka bili u upotrebi u psihologiji rada, razvojnoj i drugim oblastima psihologije, kao i table sa vizuelnim iluzijama i slični instrumenti.

Fotografije se mogu pogledati do 13. februara 2021. godine na Filozofskom fakultetu u Banjoj Luci, ili  na web stranici Nezavisnih novina:

https://www.nezavisne.com/nauka-tehnologija/nauka/Zbirka-starih-psiholoskih-instrumenata-izlozba-fotografija/630960