Milano digitalna nedelja

Milano digitalna nedelja

Laboratorija za eksperimentlanu psihologiju Fiozofskog fakulteta, Univerziteta u Banjajluci učesvuje u jedinstvenom digitalnom evropskom edukativnom događaju koji će se održati 12.11. 2022 godine u Milanu u Italiji.

Tim  iz Banjaluke BLanguage čine studenti odsjeka za psihologiju Nemanja Vračar, Marina Topić, Anstasija Savić, zatim Aleksandra Ristić studnetica Akademije umjetnosti i Nataša Blagojević Panevropski univerzitet Apeiron, Fakultet informacionih tehnologijazajedno sa rukovodiocem projekta doc.dr Sonja Stančić, profesoricom na predmetima iz oblasti kognitivne psihologije.

SAE Institut u Milanu organizuje izuzetan evropski događaj koji ima za cilj razvoj primjenjene igre za LSD (Language Specific Disorders)- to je inovativni pristup razvoju vještina i znanja kroz igru igranje, odnosno uključivanje ranjivih kategorija djece, kao što su djeca s disleksijom.

Događaj je sufinansiran od strane CEI Inicijative, evropskog programa finansiranja namijenjenog zemljama u regiji jugoistočne Europe, #PlaySeriously je projekt koji promoviše SAE Institut Milan kojemu se pridružilo 5 drugih univerziteta, kao što su SAE Institut Beograd, Srbija; Univerzitet Babes-Bolyai, Rumunjska; Univerzitet u Banjoj Luci, Bosna i Hercegovina; Univerzitet Crne Gore, Crna Gora; Univerzitet u Szegedu, Mađarska.

Pojam hackathon nastao je u okruženju računarskih hakera 1999. godine, a danas je sinonim za tehnološki izazov. Povodom Milanske digitalne sedmice, SAE Institut najavljuje #PlaySeriously hackathon, događaj bez presedana u području obrazovanja, kako zbog svog međunarodnog uticaja, tako i zbog cilja od velikog društvenog interesa: zajednički izgraditi video igru koja će omogućiti uvid u prediktore poteškoća u učenju (SLD) kod djece predškolskog uzrasta, stimulacijom i zabavnim alatima.

U Evropi postoje posebni zakoni koji prepoznaju specifične poremećaje učenja – disleksiju, dizortografiju, disgrafiju i diskalkuliju – te se očekuje da škole, u dogovoru sa porodicama učenika, da aktiviraju najadekvatnije intervencije za prepoznavanje sumnjivih slučajeva. Godine 2020. u Italiji je postotak učenika sa SLD-om bio oko 3% ukupne školske populacije: broj koji se u deset godina utrostručio. U zemljama engleskog govornog područja postotak se penje na 17% i uglavnom uključuje muškarce.

Alessandra Micalizzi, predavačica i istraživačica na SAE institutu, koordinatorica naučnog odbora projekta je rekla: „U zdravom smislu, igra, uopšteno, video igra, tačnije, smatra se oblikom zabave. Međutim, igra, kako tradicionalna tako i digitalna, predstavlja prostor za građenje odnosa na zaštićen način i prema unaprijed utvrđenim pravilima. To ga čini idealnim mjestom za izgradnju odnosa, testiranje vlastitih stavova i vještina, osnaživanje, poznavanje i prevladavanje vlastitih granica. Iz ove perspektive, odlučili smo detaljnije posmatrati svijet primijenjenih igara ili igara s obrazovnom svrhom, predlažući projekat #PlaySeriously, koji može podstaći naše studente da istražuju druga područja svijeta videoigara i dovesti SAE Institute u središte međunarodnih akademskih mreža”.

#PlaySeriously će se održati u subotu, 12. novembra 2022. godine online na Discordu i offline na SAE institutu u Milanu, putem Trentacoste 14, od 9 do 18 sati. Radi se o razvoju inkluzivnog i psihoedukativnog koncepta videoigre. Učestvovati mogu studenti, bivši studenti, mladi stručnjaci sa stručnim znanjem u sljedećim područjima: dizajn igre, umjetnost, psihologija, filozofija, pedagogija i programiranje. Prijave su moguće preko linka.

Hackathon će završiti dodjelom nagrada koje se dijelom sastoje od ekonomske vrijednosti, a dijelom od bonusa za obuku, uz Higher Edukit, koji se sastoji od lekcija o temama vezanim uz kognitivnu psihologiju, lingvistiku, dizajn igara, industriju igara, umjetnost igara. Nastava će se održavati online prema rasporedu koji je utvrdio SAE Institut s partnerima.

Člnovi žirija su:

Nagrade za  tri pobjednička tim su 1500,00 € + viši Edukit Premium, za drugoplasirani tim 1000,00€ + viši Edukit Basic i za tim koji ostvari treće mjesto 500,00 € + Higher Edukit Basic