#PlaySeriously

#PlaySeriously

LEP-BL

U subotu 12.11.2022. godine, Laboratorija za eksperimentalnu psihologiju Filozofskog fakulteta Univerziteta u Banjoj Luci je učestvovala na hakatonu koji je održan u sklopu projekta PlaySeriously u organizaciji SAE instituta iz Milana. Ovaj jedinstven događaj okupio je mlade istraživače i studente iz nekoliko evropskih zemalja, a neke od njih su Bosna i Hercegovina, Srbija, Rumunija, Italija, Velika Britanija, itd. Događaj je bio organizovan na samom institutu u Milanu, ali i onlajn putem Discord platforme. Kolega Nemanja Vračar je predstavljao Filozofski fakultet u Milanu, te je na ovom događaju imao ulogu mentora i sa ostalim kolegama je pomagao timovima koji su razvijali svoje igre, dok su doc. dr Sonja Stančić i prof. dr Strahinja Dimitrijević bodrili studente koji su učestvovali onlajn iz Banje Luke.

Bosnu i Hercegovinu su na ovom događaju predstavljala dva tima studenata sa Filozofskog fakulteta Univerziteta u Banjoj Luci, kojima su se pridružile kolege sa programiranja i dizajna. Multidisciplinarnost timova je olakšala posao studentima, te su u konačnici svi zajedno došli do fantastičnih rješenja. Njihov zadatak je bio da kreiraju idejno rješenje video igre namijenjene djeci od 5 do 7 godina koja imaju disleksiju. Igrica koja je zamišljena kao inkluzivna i dovoljno zanimljiva da zadrži igrača, trebalo bi da pruži povratnu informaciju staratelju o uratku njegovog djeteta ali i da pripomogne djetetu u jezičkom i kognitivnom razvoju. Studenti su tokom samog događaja imali pomoć mentora, kako sa svog matičnog fakulteta, tako i profesora sa drugih fakulteta. Na kraju takmičarskog dana svi timovi su imali razrađen osnovni koncept igre sa svim najznačajnijim elementima, a samo mentorisanje timova je poslužilo da sve ideje budu smislene i dobro konceptualizovane. U narednih sedam dana timovi su svakodnevno radili kako bi završili svoj prijedlog projekta za video igru. Svaki prijedlog je  morao da sadrži kako empirijsku osnovu zadataka za identifikaciju disleksije, tako i vizuelna i audio rješenja ali i dobro razvijen tok igrice sa glavnim likom, nivoima, osnovnim mehanizmima i pravilima. Naši timovi, BLanguage i BLexia,  su i više nego uspješno završili i poslali sjajne prijedloge u Milano, a mi se nadamo da će članovi žirija prepoznati uložen trud ali prije svega kvalitet radova i to i nagraditi.

Učešće na ovom projektu je veoma značajno za studente, jer su imali priliku da se povežu sa kolegama iz različitih zemalja, ali i da pokažu svoje znanje i usvoje nove vještine. „Jučerašnji hakaton je bio jedinstveno i neprocjenjivo iskustvo za sve nas koji smo učestvovali. Cijeli dan je bio ispunjen ogromnom količinom pozitivnosti, kreativnosti i divne saradnje. Moji utisci tek treba da se slegnu, ali zasigurno znam da bih rado pristala da učestvujem ponovo.”, izjavila je jedna od učesnica.  Kolega koji je prisustvovao događaju uživo rekao je da je ovo za njega bilo predivno iskustvo: „Imao sam priliku da upoznam mentore, organizacioni tim kao i dio učesnika koji su tog dana bili uživo u Milanu. Bio sam jedan od mentora, te sam zajedno sa kolegama pratio rad timova i pružao im podršku u radu. Sjajan je osjećaj biti dio jednog tako značajnog događaja.“

Tokom decembra, nekoliko najboljih radova će biti prezentovano na konferencijama u Novom Sadu i Amsterdamu, a početkom januara iduće godine očekujemo proglašenje prva tri mjesta. Našim timovima želimo mnogo sreće i nadamo se da ćemo zajedno slaviti u januaru!